Nieuws

Lancering Scheidingklets op de Dag van de Scheiding

Praten over de scheiding helpt kinderen in een scheidingssituatie. Maar in de dagelijkse praktijk is dit vaak erg ingewikkeld. Gezinnig lanceert in samenwerking met Buro Onderscheiden, een invulboek voor kinderen (6-12 jaar) en ouders, om samen thema’s rondom de scheiding op een toegankelijke, grappige maar waardevolle manier bespreekbaar te maken: Scheidingklets!

Vanuit onze dagelijkse praktijk blijkt er behoefte aan hulp om verbinding te maken tussen kinderen en ouders in een scheidingssituatie. Zo krijgen wij regelmatig de vraag van ouders tijdens een coaching gesprek: “Mag ik dat dan wel vragen aan mijn kind”? Ouders zijn soms terughoudend om in gesprek te gaan met hun kind, uit angst of zorg om het kind te belasten. Andersom speelt dit probleem ook: kinderen durven niet alles te zeggen omdat ouders vaak kwetsbaar, boos of verdrietig zijn. Ouders kunnen hulp gebruiken om vragen te stellen en kinderen moeten uitgenodigd worden om te praten.

Vandaag, op 11 september, de Dag van de Scheiding, wordt Scheidingklets gelanceerd. Het boek sluit aan bij de visie en werkwijze van Buro Onderscheiden en we zijn ontzettend trots op het resultaat.

Inhoud Scheidingklets

Kind en ouder vullen het boek samen in: op een vaste dag in de week, bij een wisselmoment of gewoon als er behoefte aan is. Op elke linker pagina kan het kind door middel van diverse vragen vertellen hoe het met hem of haar gaat. Op elke rechterpagina staan afwisselende opdrachten. Er komen zowel emotionele als praktische zaken aan bod:

  • Kies een vraag. Heb jij weleens met iemand heel fijn over de scheiding gesproken? Ben je weleens jaloers als je bij iemand bent van wie de ouders bij elkaar zijn? Zou je nog een keer aan papa of mama willen vragen: Waarom zijn jullie gescheiden?
  • Aan de slag. Wat wil je doen? Een feestdag plannen of een boze bui overwinnen. Jouw zorgen uitlaten of jezelf een kaartje sturen.
  • Eens of oneens. Ik vind het vervelend om te vertellen wat ik bij de andere ouder heb gegeten. Soms huil ik als ik in bed lig. Ik ben wijzer geworden door de scheiding.
  • Maak een lijstje. Met spullen die je niet meer heen-en-weer wilt slepen. Met dingen die kunnen troosten als je verdrietig bent. Met dingen waarover je wilt meebeslissen.
  • Schijt aan de scheiding. Even geen scheiding, maar een verkleedpartij, een liedjeslijst maken of een yogaoefening.

Wij zijn enorm trots op het resultaat en hopen met onze bijdrage dat kinderen en ouders onderwerpen rondom de scheiding op een toegankelijke, grappige maar waardevolle manier bespreekbaar kunnen maken.

Het eerste exemplaar hebben wij uit mogen reiken aan kinderrechter mr. S. Korthuis, rechtbank Oost-Brabant.

Scheidingklets is natuurlijk via Buro Onderscheiden te verkrijgen!